Вживання алкоголю по-різному впливає на жінок, змушуючи їх турбуватися про своє здоров’я, але і приносячи користь.
Чоловіки і жінки – це дві великі різниці, і це також вірно щодо вина і здоров’я. Алкоголь впливає на здоров’я жінок іншим чином, ніж на здоров’я чоловіків, починаючи від одного ковтка і закінчуючи загальним метаболізмом і відновленням організму. Тому жінкам важливо розуміти, яким чином вживання алкоголю впливає на їх організм.
У цій статті розглянемо користь і ризики споживання вина для жінок, включаючи дані останніх досліджень сайту https://flexi.com.ua/ і думок експертів.
Дами, ця стаття – для вас.
Організм жінок засвоює алкоголь інакше
Думаєте, Ви зможете скласти конкуренцію чоловікові, який сидить поруч з Вами за барною стійкою? Подумайте гарненько. Є причина, по якій дієтологи радять чоловікам випивати не більше двох келихів слабкого алкоголю, а жінкам – не більше одного; не тільки тому, що чоловіки в цілому крупніше жінок (хоча й це має значення).
З точки зору складу маси тіла, у жінок в організмі менше рідини, ніж у чоловіків, і оскільки алкоголь володіє хорошою здатністю розчинятися у воді, у жінок граничний рівень вмісту алкоголю в крові вище, ніж у чоловіків, навіть після однакової кількості випитого.
Потрапляючи в шлунок, алкоголь розщеплюється під дією ферменту алкогольдегідрогеназа (АДГ). Згідно експерту жіночого здоров’я, доктор Дженніфер Уайдер (Dr. Jennifer Wider), активність цього ферменту у жінок нижче, ніж у чоловіків, тому їх організм не може обробити необхідну кількість алкоголю, перш ніж він потрапить у кров. Це призводить до підвищеного вмісту алкоголю в крові у жінок порівняно з чоловіками, тобто алкогольна інтоксикація у жінок настає швидше і протікає інтенсивніше, ніж у чоловіків.
Уайдер говорить про те, що естроген – ключовий жіночий гормон – пригнічує процеси, що ведуть до вироблення АДГ. Коли настає менопауза, і вироблення естрогену знижується, то механізм придушення АДГ поступово зникає. Тому з роками процес засвоєння алкоголю організмом жінок стає схожим на аналогічний процес у чоловіків.
Ризики для здоров’я
Факт залишається фактом: жінки несуть особливий ризик, пов’язаний з дією алкоголю на їх організм. Для багатьох представниць прекрасної статі один з найбільш сильних чинників занепокоєння – підвищений ризик розвитку ракових захворювань. У 2009 році велике дослідження, опубліковане в Журналі Національного Інституту Онкології (Journal of the National Cancer Institute), яке замеряло рівень онкозахворювань серед більш 1. 28 мільйона жінок Сполученого Королівства, показало зв’язок з рівнем регулярного споживання алкоголю. Вчені виявили, що алкоголь в будь-яких кількостях підвищує ризик розвитку певних форм раку глотки, стравоходу, гортані, прямої кишки, печінки і раку грудей – і цей ризик підвищується з кожним новим ковтком алкоголю.
Тим не менш, знайшлися ті, хто вважав ці результати невалидными, посилаючись на брак різноманітності використовуваних методів дослідження і неувага дослідників до звичок (практик) споживання алкоголю, коли в розрахунок прийняли лише кількість випитого спиртного.
Сьогодні найбільш тривожною формою ракових захворювань, обумовлених споживанням алкоголю, є рак грудей, який є найпоширенішим серед американських жінок (згідно з Центру контролю і профілактики захворювань (Center for Disease Control and Prevention (CDC)). І хоча на даний момент немає повного розуміння безпосереднього зв’язку між споживанням алкоголю і розвитком раку грудей, більшість експертів згодні з тим, що споживання більше одного келиха в день підвищує цей ризик. Щоб не допустити перевищення щоденної норми алкоголю, експерти радять жінкам регулярно займатися спортом і підтримувати здоровий вагу тіла.
Рак кишечника, третій тип раку по ступеню поширеності серед жінок, також пов’язаний з дією алкоголю, проте багато досліджень, навпаки, говорять на користь помірного споживання вина, яке в помірних кількостях допомагає боротися з хворобою.
Ризик іншого роду пов’язаний з репродуктивним здоров’ям жінок, однак суперечки про те, наскільки сильно алкоголь впливає на вагітність, тривають донині.
Вивчення впливу алкоголю на фертильність не має достатніх наукових даних, яких у багатьох випадках виявилося недостатньо для узагальнень або вони зовсім виявилися суперечливими. Одне з недавніх досліджень 2016 року, опублікованих у журналі BMJ», зробив спробу вирішити це сумнів і прийшов до висновку, що вино у кількості одного-семи келихів в тиждень не впливає на здатність жінки до зачаття. Однак 14 і більше келихів вина, за результатами даного дослідження, знижували ймовірність завагітніти на 18%.
Безумовно, варто сказати ще про кількох факторах. По-перше, необхідно прийняти до уваги алкогольні звички батька. Споживання алкоголю у великих дозах негативно позначається на здатності чоловіків до зачаття, однак вживання вина в малих дозах може поліпшити якість сперми.
Що потрібно знати: щоб знизити ризик алкогольного синдрому плоду, багато лікарі радять жінкам, які планують завагітніти, повністю виключити алкоголь в цей період, тому що дізнатися про свою вагітність жінка може тижні після зачаття.
Інший ризик, пов’язаний з вживанням алкоголю жінками, пов’язаний з розвитком запальних процесів у печінці. Уйдер зазначає, що 100%-я зв’язок з споживанням алкоголю поки не встановлена, і немає абсолютних даних на користь того, що захворювання вражає переважно жінок, але у зв’язку з підвищеним рівнем концентрації алкоголю в крові у жінок, печінка може сильно постраждати.
Зазначені висновки повинні дати грунт для роздумів жінкам, які мають пристрасть до вина та алкоголю в цілому, щоб переглянути свої звички. Особливо ми повинні пам’ятати про те, що не можемо рівнятися на чоловіків у питанні споживання алкоголю; найважливіше тут – почуття міри.
Користь для здоров’я
Окремі дослідження показали, що вино може принести користь. Наприклад, при остеопорозі, коли кістки стають слабкими і ламкими (і це захворювання більш поширене серед жінок у постклімактеричний період). Багато досліджень показали, що помірне споживання вина сприяє зміцненню кісткової тканини. Згідно доктору Шеррі Росс (Dr. Sherry Ross), експерта по здоров’ю серед жінок і автора популярної книги «She-ology», це пов’язано з тим, що алкоголь підвищує рівень естрогенів, який захищає кістки від руйнувань.
Для жінок із запальними процесами, такими як артрити, помірне споживання алкоголю дозволяє полегшити стан. Дослідження серед шведських жінок 2012 року показало, що ті, хто випиває від трьох і більше келихів слабкого алкоголю в тиждень, на 37% менше схильні до ризику розвитку ревматоїдного артриту, ніж жінки, які зовсім не п’ють; а для жінок, які випивають один-два келихи на тиждень, цей ризик знижений на 14%. Інше дослідження 2010-го року, опубліковане в університеті Шеффілда у Великобританії, показало, що у людей, що не споживають алкоголь, ймовірність розвитку артриту в 4 рази вище, ніж у тих, хто регулярно вживає слабкий алкоголь (в останніх нижче та ризики розвитку запальних процесів).
Жодне з цих досліджень не спеціалізувалося на конкретному алкогольному напої, однак багато хто вірить, що вино – в особливості, червоне – може найбільш ефективно захистити організм від запалень завдяки великій частці ресвератролу та інших антиоксидантів.
Ресвератрол показав себе ефективним полегшення симптоматики полікістозу яєчників, що призводить до підвищеного вироблення жіночим організмом гормонів, таких як тестостерон, безпліддя, набору зайвої ваги і порушень менструального циклу. Дослідження 2016-го року, в ході якого було протестовано дію ресвератрола на жінок з полікістозом яєчників, показало, що у тих, хто приймав добавки ресвератролу, знижувався рівень тестостерону – порівняно з плацебо-групою.
Вино в помірних кількостях благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи: хвороби серця типово вважалися «чоловічими», проте в США саме серцеві захворювання займають перше місце серед причин смертності у жінок. У 2015 році, спільне дослідження кількох університетів, включаючи Університет Індіани і Гарвардської школи громадської охорони здоров’я, показало, що жінки, які слідували 6-ти звичок здорового способу життя, одна з яких – помірне споживання алкоголю, були менш схильні до розвитку серцево-судинних захворювань.
Інше дослідження 2015 року показало, що ризик серцевої недостатності у жінок, які вживали вино в помірних дозах, нижче в порівнянні з тими, хто утримався від вживання алкоголю. Це хронічне захворювання пов’язано з тим, що серце не може качати стільки крові, скільки потрібно організму для нормального функціонування. При цьому дослідження 2010 року, опубліковане в медичному журналі «Heart Rhythm», показало, що помірне споживання алкоголю серед жінок знижує ризик раптової смерті від серцевого нападу.
Помірна кількість вина також допомагає жінкам знизити ймовірність діабету. В 2014 році, дослідження Французького інституту здоров’я і медичних досліджень виявило, що жінки, які почали вживати вино в молодому віці, мають менший ризик розвитку діабету 2-го типу. Воно також показало, що споживання вина жінками з зайвою вагою є ефективною профілактикою розвитку діабету 2-го типу.
Численні дослідження серед цільової жіночої аудиторії показують позитивну зв’язок між помірним споживанням алкоголю і здоров’ям жіночого мозку. Дослідження 2008 року в Американському Журналі Епідеміології включило у вибірку 1,458 жінок Швеції і показало результати, які говорять на користь регулярного споживання вина для зниження ризику деменції. У 2005 році дві незалежні дослідження когнітивних процесів у літніх жінок прийшли показали, що рідкісне або помірне споживання алкоголю допомагає підтримувати когнітивну функцію і знижує ризик погіршення стану мозку.
Інші особливості жіночого здоров’я, з якими допомагає впоратися грамотне вживання вина, включаючи рак яєчників, сексуальну функцію і психічне здоров’я, також потрапляють у фокус досліджень, але мають потребу в подальшому вивченні.
А поки експерти закликають жінок, які звично вживають вино, підтримувати норму і вчитися помірності, тому що грамотність в цій справі дає приємні бонуси – можливість насолоджуватися вином в дружній компанії і одночасно приносити користь своєму здоров’ю.